top of page
  • dnz-kcpto

Урок № 2 Основні властивості металів

Після вивчення цієї теми уроку Ви будете: знати:

· фізичні властивості металів;

· механічні властивості металів;

· технологічні властивості металів;

· хімічні властивості металів;

вміти:

· наводити приклади металів, які мають певні властивості;

· розрізняти фізичні, механічні, технологічні, хімічні властивості


Це потрібно знати:

Це потрібно знати:

Фізичні властивості

Густина (об’ємна маса)відношення маси до її об’єму, вимірюється в грамах на кубічний сантиметр(г/см3 )або в кг/м3 .
Температура плавлення – це температура, при якій метал або сплав переходить з твердого стану в рідкий. За температурою плавлення розрізняють тугоплавкі метали(вольфрам - 3416 ,залізо - 1539 ,титан -1725 ) і легкоплавкі(олово -232 ,свинець - 327 ).
Теплове розширення – приріст об’єму металу при нагріванні внаслідок зростання рухомості атомів у вузлах кристалічної решітки. Теплове розширення характеризується коефіцієнтом теплового розширення , під яким розуміють збільшення одиниці довжини тіла під час нагрівання на 1 від 0 .
Теплопровідність – здатність металу передавати теплоту від більш нагрітих ділянок тіла до менш нагрітих. Теплопровідність характеризується коефіцієнтом ,який показує ,скільки теплоти може пройти за одиницю часу через площадку площею 1м2 на відстань 1м перпендикулярно до неї при різниці температур 1К на двох протилежних сторонах куба. Теплопровідність вимірюється у ватах на метркельвін(Вт/(м К))або в калоріях у секунду на сантиметр – градус Цельсія.

Механічні властивості

Міцність - властивість металу чинити опір під дією зовнішніх сил(навантажень).
Пластичність – здатність металу ,не руйнуючись змінювати форму під дією навантаження і зберігати змінену форму після того, як навантаження знято. Пластичність визначається при випробуванні на розтяг. Чим більше подовжується зразок, тим пластичніше метал. Крихкі метали при випробуванні на розрив під дією навантаження руйнуються не змінюючи форми, вони не подовжуються.
Ударна в’язкість – здатність металів чинити опір дії ударних навантажень. Ударна в’язкість є важливою характеристикою деталей машин (колінчасті вали, осі коліс).
Твердість – властивість металу чинити опір проникненню в нього іншого , більш твердого тіла.
Пружність – здатність металу відновлювати форму після припинення дії сил.твердого тіла.

Технологічні властивості

Рідкотекучість характеризує здатність металу (сплаву) заповнювати ливарну форму. Виникнення неоднорідності під час затвердіння сплаву в результаті низки причин називається ліквацією. Ліквація зумовлює появу локальних ділянок у відливці з різними властивостям
Ковкість — властивість металів і сплавів, які дають можливість піддавати їх різним видам обробки (прокатка, штамповка, тощо). Ковкість характеризується двома показниками — пластичністю, тобто здатністю металу без руйнування піддаватися деформації під тиском, і величиною опору деформуванню. У металів, які мають ковкість, відносно висока пластичність поєднується з відносно низьким опором до деформування.
Зварюваністю називають технологічну властивість металів давати за умови визначеної технології зварки сполуку, що відповідає вимогам, обумовленим конструкцією та умовами експлуатації виробу(міцні з’єднання, місцевим нагріванням їх до розплавленого стану з наступним охолодженням).
Оброблюваність різанням – зміна розмірів деталі, форми та чистоти поверхні під дією різального інструменту.

Хімічні властивості

Корозією називається процес руйнування металів унаслідок хімічної чи електрохімічної взаємодії із зовнішнім середовищем. У результаті корозії металевий виріб може втратити деякі свої корисні технічні властивості, зокрема, знижується міцність і пластичність металу, псується його поверхня, погіршуються електричні й оптичні властивості. Корозійні порушення класифікують за характером зміни поверхні металу . Розрізняють такі види корозії: рівномірну (суцільну), місцеву і міжкристалічну. Рівномірна корозія є найменш небезпечним видом корозії, оскільки за достатньої товщини металу механічна в результаті корозії змінюється незначно. Місцева корозія призводить до руйнування лише окремих ділянок металу і проявляється у вигляді плям і точкових уражень різної глибини. Вона виникає у разі неоднорідної поверхні, за наявності включень у метал чи внутрішніх напружень. Цей вид корозії дуже різко відображається на механічних властивостях виробу. Міжкристалічна корозія характеризується руйнуванням металу по межах зерен (кристалітів). При цьому порушується зв’язок між кристалітами й агресивне середовище проникає у глибину металу. Міжкристалічна корозія найнебезпечніша, оскільки призводить до швидкого зменшення міцності металу, причому в більшості випадків процес корозії зовні перебігає непомітно.

Дізнайтеся більше:




Перевірте себе:

Визначити відповідність між властивостями металів 1. ковкість А)механічні властивості 2. температура плавлення 3. пластичність 4. густина Б)фізичні властивості 5. міцність 6. в’язкість С)хімічні властивості 7. електропровідність 8. корозія Д)технологічні властивості 9. теплове розширення 10. теплопровідність

Застосуйте свої знання й уміння:

Розв’яжіть кросворд



Тестовий контроль





10 переглядів0 коментарів
bottom of page