top of page
  • dnz-kcpto

Урок № 6 Кольорові метали: мідь та її сплави

Оновлено: 1 черв. 2021 р.

Після вивчення цієї теми уроку Ви будете:

знати:

· класифікацію кольорових металів;

· властивості міді та її сплави;

·

вміти:

· по марці бронзи та латуні визначити їх хімічний склад, судити про основні властивості та застосування сплавів для виготовлення деталей автомобілів.


Це потрібно знати:

Кольорова металургія - галузь металургії, яка включає видобуток, збагачення руд кольорових металів і виплавку кольорових металів і їх сплавів. До групи широко застосовуваних кольорових металів відносяться алюміній, титан, магній, мідь, свинець, олово. Кольорові метали мають цілим рядом дуже цінних властивостей. Наприклад, високою теплопровідністю (алюміній, мідь), дуже малою щільністю (алюміній, магній), високої корозійну стійкість (титан, алюміній). За технологією виготовлення заготовок і виробів кольорові сплави діляться на ті, що деформуються і литі (іноді спечені). На підставі цього поділу розрізняють металургію легких металів і металургію важких металів. По фізичних властивостям і призначенням кольорові метали умовно можна розділити на благородні, важкі, легкі й рідкісні.

Це потрібно знати:



Це потрібно знати:

До благородних металів відносять метали з високою корозійною стійкістю .Їх використовують у вигляді сплавів у електротехніці, електровакуумної техніці, приладобудуванні, медицині тощо. До важких відносять метали з великою щільністю . Важкі метали застосовують головним чином як легуючі елементи, а такі метали, як мідь, свинець, цинк, почасти кобальт, використовуються і в чистому вигляді. До легких металів відносяться метали з щільністю менше 5 грам на кубічний сантиметр Їх застосовують як розкислювачів металів і сплавів, для легування, в піротехніку, фотографії, медицині тощо. До рідкісних металів відносять метали з особливими властивостями . Рідкісні метали застосовують в різних високотехнологічних галузях - машинобудування, металургія, хімічна промисловість, сонячна енергетика, атомна і воднева енергетика, приладобудування, електроніка та електроенергетика.


Це потрібно знати:

Мідь – метал червоного, в зламі рожевого кольору, температура плавлення 10830С, густина 8,9 г/см3, корозійностійкий, має високу електропровідність і теплопровідність, високу пластичність, малу міцність і твердість. Чорнова мідь містить 98-99% міді та 1-2% заліза, цинку, нікелю, сірки та інші елементи Чиста технічна (красна) мідь містить 99,5-99,7% міді В основному чиста мідь використовується в електротехніці. Технічно чиста мідь має високу пластичність і корозійну стійкість, високу електропровідність і теплопровідність, а також стійкість проти атмосферної корозії. Дозволяє використовувати її в якості покрівельного матеріалу відповідальних будівель. Завдяки високої пластичності мідь добре обробляється тиском (з міді можна зробити фольгу товщиною 0,02мм), погано різанням. Ливарні властивості низькі через велику усадки. На властивості міді великий вплив надають домішки: все, крім срібла і берилію погіршують електропровідність. Мідь маркують буквою М, після якої стоїть цифра. Чим більше цифра, тим більше в ній домішок. Найвища марка М00 – 99,99% міді, М4 – 99% міді. Основні сплави на основі міді – латунь Латунню називається сплав міді з цинком. Вміст цинку в сплаві може коливатися від 4 до 45%. Чим більше цинку в латуні, тим вище її механічна на дві групи. Бронза –це сплав, в основі якого лежить мідь. За хімічним складом цей метал прийнято ділити на дві групи.


Це потрібно знати:



Це потрібно знати:



Це потрібно знати:

Це потрібно знати:



Це потрібно знати:



Дізнайтеся більше:



Перевірте себе:


Запитання для самоперевірки

1. Що таке латунь ?

2. Як поділяються латуні за кількістю компонентів?

3. Який максимальний уміст цинку в латуні І чому?

4. Які сплави називаються бронзами?

5. Які бронзи застосовують для виготовлення деталей машин?

6. Які бронзи служать замінниками олов’яних?

7. Які шкідливі домішки впливають на властивості міді?

8. Який сплав називають співучим ?

9. На які групи поділяють сплави міді за технологічною ознакою?

10.Що має найбільше застосування мідь чи сплави і чому?



Застосуйте свої знання й уміння:


1. Розшифрувати марки :



2. Розшифрувати марки :



3.На кожне запитання вкажіть правильну відповідь.

Запитання

1 Яка марка технічно чистої міді?

2 Який процентний вміст домішок у міді вказаної марки?

3 Яка марка латуні. що називають томпаком?

4 Що означають цифри в позначці вказаної марки латуні?

5 Яка марка спеціальної латуні?

6 Який середній процентний вміст цинку у латуні вказаної марки?

7 Яка марка олов’янистої бронзи?

8 Який середній процентний вміст міді у бронзі вказаної марки?

9 Наведіть приклади застосування ливарних олов’янистих бронз?


Відповіді

1 Бр52

2 БрО5Ц5С5

3 МГ90

4 М1

5 0,1%

6 4%

7 Порядковий номер марки за стандартом

8 Середній процентний вміст міді

9 Штаби, прутки ,стрічка і дріт для високоміцних пружин, мембран та інших пружних деталей

10 Провідники струму, кабелі,електроди. трубки, фольга високоякісні сплави

13 Л130

14 Л96

15 Л80

16 ЛМц58-2

17 40%

18 85%

19 Середній процентний вміст легуючих елементів

20 Середній процентний вміст цинку





3 перегляди0 коментарів
bottom of page