top of page
  • dnz-kcpto

Урок 3. ТО-1; ТО-2.



Загальна інформація та відомості

Планове технічне обслуговування необхідно для своєчасного виявлення несправностей електронних і механічних систем транспортного засобу з метою їхусунення. Також проводяться роботи з обслуговування паливної системи, щодозволяє трохи знизити витрату пальногопід час експлуатації автомобіля.

Технічне обслуговування автомобіля необхідно для усунення так званих "прихованих" несправностей. Далеко не кожен зможе помітити заводський брак двигуна або гальмівної системи. Якщо залишити все це без уваги, то можна потрапити в ДТП. Тому підтримувати автомобіль у справному технічному стані просто необхідно. Технічна справність автомобіля – це максимальний рівень безпеки, комфорту та економічності, який може забезпечити даний транспортний засіб. Тому, якщо ви хочете, щоб всі системи працювали нормально якомога довше, краще не пропускати ТО.

ТО-1: перелік робіт

Автомобіль за своєю конструкцією досить складний пристрій. Велика кількість вузлів і агрегатів, що труться - все це поступово зношується. У разі будь-якого конструктивного відхилення такий брак можна визначити тільки професійною перевіркою за допомогою сучасного обладнання. Можна говорити про те, що будь-яка поїздка на автомобілі, навіть короткочасна, призводить до погіршенняйого стану. Тому машину потрібно вчасно обслуговувати та міняти деталі і вузли, що вийшли з ладу.


Перелік робіт ТО виглядає наступним чином:

  • проведення кріпильних робіт (підтяжка різьбових кріплень авто);

  • виконання мастильних робіт;

  • контроль;

  • діагностування;

  • очищення та регулювання.


Щодо періодичності проведення технічного обслуговування

Зазвичай регулярність проведення тих чи інших робіт визначається заводом виробником. Дані наводяться в сервісній книжці, де написано - коли виконувати т ічи інші роботи. Але варто зауважити, що періодичність визначається декількома факторами. По-перше, часовим інтервалом. Наприклад, пас генератора необхідно мінятикожні 2 роки (24 місяці). По-друге, часом і пробігом. Заміна масла виконується щороку (12 місяців) або через 14 000 кілометрів пробігу в залежностівід того, що настане раніше. По-третє, пробігом. Яскравий тому приклад – заміна паса або ланцюга ГРМ, що виконується кожні 100-150 тисяч кілометрів.


Навіть якщо практично не їздити на авто, його доведеться обслуговувати. Наприклад, поставили новий пас генератора і за два роки проїхали всього кілька сот кілометрів. По суті, пас абсолютно новий, але його необхідно замінити бо з часом гума тріскається і стає менш еластичною, що найчастіше і призводить до обриву.

ТО-1: порядок виконання робіт

Перше технічне обслуговування автомобіля вказується в сервісній книжці. Зазвичай ТО-1 виконується з настанням 15-ти тисяч км. пробігу. Хоча в залежності від марки авто дані можуть відрізнятися. Зазвичай дилери не дотримуються певного порядку виконання робіт, а просто виконують перевірку, регулювання, змащення і обслуговування наступних вузлів автомобіля:

  • підтяжка кріплень деталей ходової, корпусів підшипників та т. д.;

  • регулювання ланцюга механізму ГРМ;

  • чистка фільтра очищення палива, заміна фільтра тонкої очистки;

  • регулювання обертів х.х .;

  • регулювання ГРМ, огляд натяжних мехінізмів на наяіність шуми або люфтів;

  • регулювання кутів керованих коліс;

  • перевірка кондиціонера і генератора;

  • перевірка щіток склоочисників;

  • очищення колектора стартера;

  • комплексна перевірка гальмівної системи;

  • заміна гальмівної рідини;

  • перевірка датчиків і електронних систем автомобіля;

  • заміна антифризу, оливи та фільтрів (повітряного, оливного).



Відмінності в технічному обслуговуванні.

Необхідно розуміти, що є різнівиди і періодичності технічного обслуговування. Наприклад, ТО-2, яке практично нічим не відрізняється від першого. На другому технічному обслуговуванні обсягробіт дещо більше. Регулювальні і мастильні роботи виконуються зі зняттям деяких вузлів і агрегатів. Для перевірки правильності робіт систем використовують спеціальне обладнання. Наприклад, перевірка глушника і каталітичного нейтралізатора, а також лямбда виконується за допомогою осцилографа, який показує правильність роботи датчиків.

Виходячи з цього, можнаговорити про те, що ТО-2 обійдеться порядком дорожче, ніж перше. Проте, якщойого не пройти, то визновувтратитегарантію на транспортнийзасіб. Тому не варто забувати про виконання ТО-1 і ТО-2.



Дізнайтеся більше:






перевірте себе:

Домашнє завдання ( дати відповідь на запитання) :

1. Для чого планове технічне обслуговування?

2. Що дозволяє трохи зменшити витратит пального?

3. Що називають технічна справність автомобіля?

4. Чому необхідно вчасно проводити технічне обслуговування?

5. Назвіть види ТО?

6. Через скільки тисяч км. пробігу виконується технічне обслуговування?

7. Назвіть приклади типових робіт, що проводять під час ТО?

8. Чим відрізняється ТО-1 та ТО-2?

9. Скільки існує категорій умов експлуатації автомобілів?

10. Скільки існує технічних категорій доріг?


КРОСВОРД:


По вертикалі:

1.Які несправності усуває ТО? ( приховані)

3.Як називається перевірка стану систем та механізмів? ( діагностування)

4.Як здійснюється технічне обслуговування? (примусово)

5.Які роботи передбачають змащування? (мастильні)

По горизонталі:


2.Як називають максимальний рівень безпеки, комфорту та економічності? (справність)

6.Скільки існує категорій умов експлуатації автомобілів? (п’ять)



15 переглядів0 коментарів
bottom of page